Excenterpressning

Excenterpressning bygger på en gammal princip som kontinuerligt har vidareutvecklats för att leva upp till den moderna tillverkningsindustrins behov. Tillverkningsmetoden genererar mycket kraftstyrka och passar bland annat till pressning av större detaljer och detaljer med komplex geometri och höga toleranskrav.

Excenterpressning – så funkar det

Excenterpressning har ett mycket brett användningsområde. Med en rad olika flerstegsverktyg, standardiserade eller specialtillverkade, kan man utföra flera moment under samma arbetsperiod såsom bockning, håltagning och pressning. Oavsett projekt sker denna typ av plåtpressningen snabbt och kostnadseffektivt.

Datorer styr hela processen automatiskt utifrån ett på förhand inmatat program, och med industrirobotar till assistans förenklas arbetet ytterligare: dessa fångar upp detaljer efter pressning för vidare bearbetning eller lagring. Mekanismen bakom excenterpressning kallas just excenter. Den omvandlar motorns cirkulära rörelser till linjära presslag som med hög kraft slår ner i plåten med ett verktyg.

Kan excenterpressning vara något för dig? Kontakta oss!

Detaljer tillverkade med excenterpressning
Excenterpressad detalj i materialet aluzink till avgasrening inom fordonsindustrin.
Komplex excenterpressad rostfri detalj till bränslesystem inom fordonsindustrin.
Pulverlackerad excenterpressad detalj till orginaltillbehör inom fordonsindustrin.

Hur jobbar EMAB med excenterpressning?

Vi på EMAB har lång erfarenhet av excenterpressning och olika projekt som lämpar sig i den här typen av pressar. Vi vet hur plåtformningen bör genomföras för att få bäst resultat ur alla aspekter, t.ex kvalitet som kostnad. Stansning, kantpressning, formning – oavsett metod och komplexiteten hos verktygen genomförs processen lika effektivt. För just stansning finns bra standardverktyg medan vi för mer oregelbundna former tar fram verktyg som är anpassade för din produkt. 

Utifrån produktens önskade form samt materialets tjocklek föreslår vi en excenterpress som klarar jobbet. Vår maskinpark har både automatiska och manuella pressar där främst volymen på produktionen avgör vilken som lämpar sig bäst. När vi utför plåtpressning är vi mycket måna om att hålla hög noggrannhet i klipprocessen för att minska onödigt spill. En plåtrulle (coil) hängs upp framför excenterpressen, som sedan kan producera automatiskt utan övervakning tills plåtcoiltet tar slut och behöver bytas. Den automatiska processen säkerställer att varje färdig produkt blir likadant utformad och dimensionerad.

EMAB Sweden AB
Götgatan 9
334 33 Anderstorp

EMAB Sweden AB
Box 23
334 21 Anderstorp

Måndag–fredag
07.00–16.00