Plåtpressning

EMAB är experter på att forma plåt efter dina önskemål. Med våra moderna excenterpressar håller vi en hög och jämn kvalitet.

Plåtpressning är en effektiv metod för bearbetning av metall genom formning, håltagning eller bockning, framför allt vid större serier. Man kan använda en- eller flerstegsverktyg, beroende på detaljens utformning.

Detaljer tillverkade med excenterpressning

Excenterpressad detalj i materialet aluzink till avgasrening inom fordonsindustrin.

Komplex excenterpressad rostfri detalj till bränslesystem inom fordonsindustrin.

Pulverlackerad excenterpressad detalj till orginaltillbehör inom fordonsindustrin.

Plåtpressning – så funkar det

Plåtpressning kallas också för excenterpressning. Tekniken går ut på att man pressar metallen till önskad form med olika antal slag mot ett verktyg.

Maskinen som används kallas för excenterpress. Excenterpressen kan utföra flera olika moment av bearbetningen, vilket gör den både kostnadseffektiv och användbar.

För att utföra själva plåtpressningen används den så kallade excentermekanismen som innebär att man ändrar en cirkulär rörelse till en linjär rörelse. Kraften till själva pressningen kommer alltså ifrån en motor som genererar kraft till att forma om plåten genom cirkulära rörelser.

Tekniken används i många olika pressmaskiner med olika syften, bland annat för att böja plåtar i bockningsmaskiner där syftet med plåtpressningen är att skapa precisa och skarpa kanter på metallen.

 

Den största fördelen med plåtpressning är det stora användningsområdet. Man kan till exempel använda en mängd olika verktyg för att utföra de olika momenten för att forma plåten till alla storlekar. Dessutom finns även en mängd olika maskiner som kan utföra plåtpressningen. De är ofta anpassade för metaller av olika tjocklekar och former.

Teknikutvecklingen har gjort det ännu smidigare att använda plåtpressning och excenterpressar. Med hjälp av datorer och styrsystem kan du planera och registrera hela arbetsprocessen och i många moment även simulera processen innan den riktiga pressningen börjar. Detta innebär att företag som använder plåtpressning ofta sparar mycket tid och även gynnas av metoden ekonomiskt.

Maskinpark

EMAB erbjuder automatpressning och manuell plåtpressning i excenterpressar från 80 till 315 ton.

Behöver ni hjälp med plåtpressning?

Du har behov av en detalj i plåt eller en sammansatt produkt där plåt är ett av de ingående materialen. Du behöver inte ha koll på vilken tillverkningsmetod som är den som ger bästa lösningen eller vilken som är mest ekonomisk för dig som kund. Det är det vi har koll på, och vi har maskinparken!

Vi är gärna med redan under produktutvecklingsfasen för att bidra med konstruktionslösningar och rekommendationer för kostnadseffektiv produktion och kloka materialval.

Fyll i formuläret här så kontaktar vi dig för att diskutera era behov och önskemål.

10 + 6 =

EMAB Sweden AB
Götgatan 9
334 33 Anderstorp

EMAB Sweden AB
Box 23
334 21 Anderstorp

Måndag–fredag
07.00–16.00